Olijfolie


Olijfolie

Bewaar olijfolie liefst op een koele donkere plaats.
In elk geval niet in het raamkozijn want licht breekt olie af.
Goede verse olijfolie blijft vanaf het moment van persen minstens 1,5 jaar goed.
Maar uiteindelijk wordt elke olie ranzig. Olijfolie bevriest eerder dan water.
Al bij een graad of acht wordt olie dik, dit maakt niets uit, de olie zal vanzelf weer smelten.

Olijfolie als pijnstiller

Goede olijfolie werkt net als een pijnstiller
Naast de smaak blijkt er nog een reden te zijn om elke dag goede, extra vergine olijfolie te eten. Je wordt er gezond oud mee, dankzij de stof oleocanthal. Vier eetlepels goede olijfolie, die zit vol met de stof, is voldoende om de kans op bijvoorbeeld kanker en alzheimer te verkleinen.

Het is bekend: een mediterraan dieet is goed voor je. Franse vrouwen worden nooit dik, Franse rode wijn schijnt goed voor het hart te zijn en Italiaanse, Spaanse en Griekse oudjes blijven tot op hoge leeftijd vitaal.
Vier eetlepels goede olie zorgt voor een gezonde oude dag

Ibuprofen

Dat laatste is te verklaren, beweert Paul Breslin, een Amerikaanse wetenschapper, in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Oleocanthal heeft dezelfde werking als ibuprofen, een veel gebruikte pijnstiller.

Van ibuprofen wordt gedacht dat het op de lange termijn een aantal goede, en ook slechte, bijwerkingen heeft. Zo voorkomt ibuprofen kanker en alzheimer, maar is het slecht voor de nieren.

Hoewel oleocanthal een heel andere stof is dan iboprofen, is de werking vergelijkbaar. 50 gram, of vier eetlepels, heeft hetzelfde pijnstillende effect als een normale dosis iboprofen. Breslin gaat er daarom vanuit dat olijfolie vergelijkbare effecten heeft.

Eerste persing

De nuttige stof zit in elke fles olijfolie van de eerste persing (extra vergine), maar in de betere fles zit meer dan in olijfolie van mindere kwaliteit. Sommige olijfsoorten, en oudere olijfbomen, leveren een olie met meer oleocanthal.

Dat betekent niet dat u de duurste fles moet uitkiezen, beweert Breslin, die werkt aan de University of Pennsylvania. Proef een olie en hoe meer de olijfolie prikt in de keel, des te meer oleocanthal

Publicatiedatum: 1 september 2005 bron : Elsevier

Wij verkopen vele soorten olijfolie.

Als u op de olie klikt krijgt u informatie over de eigenschappen en smaak van de olie.

Sevilla
Malaga
Baskenland
Andalusië
La Chinata
Sicilië
Foggia
Veneto
Abruzzo
Toscane
Apulië
Kreta
Kalamata PDO
Olijfolie met smaak
Zaden & notenolie